Med rett valg av sort og dyrkingsteknikk kan vi produsere økopotet til fritering av rett kvalitet. Lysgroing må til for å få store nok knoller, og sortene må være sterke mot tørråte.
Flere av de gamle potetsortene har blitt tatt vare på i kjøkkenhager og småskalaproduksjon, og noen blir fortsatt dyrket i stor målestokk. Ringerikspotet, Gulløye og Mandelpotet har fått et oppsving i produksjonen de seinere åra. I dag samles og oppbevares de gamle sortene av NordGen (tidl. Nordisk Genbank).
Fikk du satt frilandspoteter før regnet kom? I så fall må du kikke nøye etter utviklingen i åkeren nå. Stigende temperatur og fuktig jord gjør at frøugraset spirer villig.
Fangvekster og blomsterstriper på vendeteig er en praktisk løsning som gir stor miljøgevinst, spesielt i potet- og grønnsaksproduksjonene. Her kan vi slå flere fluer i en smekk.
Til økologisk produksjon for lagring over vinteren i Midt-Norge anbefales sortene Hassel og Solist, med lysgroing, tidlig settetid og påpasselighet med tidspunkt for risfjerning.
For å oppnå høyest mulig kvalitetsavling med liten miljøbelastning, er optimal og balansert gjødsling en nøkkelfaktor. I de seinere åra har gjødselanbefalingene til de ulike potetsortene blitt mer spesifiserte og nyanserte. Gjødslingsnormene og anbefalingene til potet variere nå mye mer etter sort, bruksområde, jordart og geografisk beliggenhet enn de gjorde tidligere.
Sol og varme de siste dagene har gjort at man har kommet i gang med setting av seine sorter på lett jord langs kysten. Finn anbefalt settedybde og radavstand til din settepotet.