Poteter som utsettes for lys over lengre tid danner grønnfarge på grunn av økt mengde klorofyll i skallet. Samtidig dannes det ofte giftige glykoalkaloider. Lagring ved lav temperatur er en effektiv måte å hindre grønnfarging av poteter.
Forsøk med ulike kjemiske og biologiske midler i forbindelse med vekstsesongen, viser at enkelte midler kan ha positiv effekt på skurvforekomst og skallfinish.
Fagforum Potet henter hvert år opplysninger fra potetbransjen om kvalitetsfeil ved levering. Her presenteres de siste sesongers resultater og et sammendrag for de siste fem år.
Jordressursen er en av bondens viktigste ressurser på gården. Hvordan tenker vi da for å redusere risikoen for at den smittes med uønskede sjukdommer, virus, bakterier og nematoder?
VIDEO: Alle potetprodusenter har nytte av en stilkanalyse, både for å rette opp eventuelle næringsmangler i åkeren, sier Siri Abrahamsen, potetrådgiver i NLR Viken.
VIDEO: – Hvis vi ikke klarer å få tørket opp poteten før lagring, øker sjansen for utvikling av sølvskurv og skallmisfarging, sier Jon Olav Forbord, potetrådgiver i NLR Trøndelag.
VIDEO: Raskere spiring gjør at potetene kan komme tidligere ut på markedet. Ved å legge plast etter setting, heves temperaturen 50 prosent i døgnmiddel og tidligavlinga øker.
I flere åkrer kan man observere poteter som gror i fåra. Fenomenet oppstår når plantene utsettes for høy grad av stress, med kombinasjonen høy temperatur og alvorlig vannmangel.
Fibro er en mineralolje som lager en «film» på bladoverflaten. Når bladlusa suger på et blad som er behandlet, forhindrer oljen at virus blir overført.
Konkurransen med importerte poteter har ført til at utseende i større grad også vektlegges for norskproduserte poteter. Men hvor i Norge får vi de peneste potetene?