Vask og desinfeksjon av utstyr, kasser og lager betyr ikke at alle potetsjukdommene blir drept, men at mengden av mulige sjukdomsorganismer går ned og at risikoen for smittespredningen blir redusert.
Virustesting av potetavlinga etter opptak om høsten kaller vi vintertest. Det er fordi knollene testes mellom innhøsting og neste vår, når potetene skal i jorda igjen. En vintertest avdekker hvor mye virus det er i settepotetene før neste vekstsesong.
For å binde mer karbon enn det som brytes ned, må det jobbes med små og store valg som påvirker jordhelse og plantevekst. Hver gård og situasjon er unik. Det finnes derfor ikke en løsning for alle.
Fra Danmark leser vi nå at Titus ikke lenger er tillatt. Tidligere har de mistet Sencor. På en markdag denne uka møtte det over 100 personer for å se på mekanisk ugrasbekjemping!
I et demonstrasjonsfelt på Landvik fikk vi mindre flatskurv der det ble vannet med dryppvanning enn der det ble vannet på vanlig måte. Dessverre var det tendens til avlingsnedgang, men det kan skyldes innkjøringsproblemer og litt for rikelig vanntilførsel.
Tidligpotetene trenger nå jevnlig tilførsel av vann for å gi god tilvekst og fin kvalitet. Tidlig vanning er viktig for å motvirke flatskurv. Særlig gjelder dette på lett jord med høy pH.
Den nye tidligsorten Colomba har i forsøk gitt best avling ved 12-15 kg N per dekar. Sorten har en sjelden kombinasjon av høyt knollansett og tidlighet. Baksiden av medaljen er litt lavt tørrstoff.
Svartsøtvier har blitt et problemugras i potet. Centium har vært brukt i flere år, men etter revisjon av etiketten er det nå ikke lov å bruke middelet under plast eller duk. Kan Boxer i kombinasjon med Fenix eller Sencor være et alternativ?