Svartskurv20pa20potet
⋅ Potet

Svartskurv på potet

Svartskurv er forårsaket av jordboende soppen Rhizoctonia solani Kühn.
NLR Nordvest
Tomming av poteter fra tank til kasse
⋅ HMS

Unngå personskader under potethøstinga

For å ivareta sikkerheten og unngå stans i arbeidet ved potethøstinga, er det viktig med god planlegging og gode rutiner.
Fagforum Potet
Potetkreft
⋅ Sykdommer

Potetkreft

Potetkreft er en fryktet sykdom i potetdyrkingen, og den kan føre til totalt avlingstap hvis den ikke bekjempes. Siste funn i Norge var i 1994.
Fagforum Potet
NLR settepotetsjekken
⋅ Settepotet

Norske settepoteter fri for PCN

Strenge norske regler gjør at Norge fortsatt kan produsere settepoteter. I andre land fins det snart ikke områder uten potetcystenematodar (PCN).
Fagforum Potet
Nlr 36768656102
⋅ Kvalitet

Hva betyr jordtype for skallkvalitet?

Kunden er mer fokusert på utseende til varene i grøntavdelingen enn tidligere. Poteter skal være pene og ha fint skall.
Fagforum Potet
KS 190913 Potetmangfold i sortsfelt for Graminor i Malselv
⋅ Potet

Naturlige fargestoffer i potet

Noen potetsorter er røde, noen er blå, mens andre er gule. De røde, blå og fiolette fargene i potet skyldes en gruppe fargestoffer som kalles antocyaniner, og som er vidt utbredt i planter. Det er i naturen påvist over 300 ulike antocyaniner.
Fagforum Potet
Ballance snitt raa potet
⋅ Kvalitet

Varm potet kald potet...

Forsker Simon Ballance slår fast at poteten har en viktig rolle som en moderat karbohydratkilde og er et viktig tilskudd til et mangfold av varme retter. Potetens bidrag til et balansert og variert kosthold er betydelig.
Fagforum Potet
Glorvigen potetfelt Troms fagtur potet aug2010 266
⋅ Settepotet

Hvor raskt spirer potetene?

For å få best mulig utnyttelse av vekstsesongen er det viktig at potetplantene spirer raskt. Det er store sortsforskjeller ute og går. Sorter som spirer raskt om våren etter setting er oftest mindre utsatt for svartskurv og stengelråte. I tillegg til sort, er forbehandling av settepotetene og jordtemperatur de viktigste faktorene for oppspiringshastighet.
Fagforum Potet
Virus i potet Troms aug2010 207
⋅ Settepotet

Bladlus i potet

Bladlus er en viktig vektor for virus i potet, og bladlusoverførte virus skaper problemer i potetproduksjonen verden over. En begrenset kartlegging av bladlus i potetåkre har pågått i 2011 og 2012. Noen resultater fra dette arbeidet er gjengitt i artikkel 5/2013 i Gartneryrket.
Fagforum Potet
IMG 6125
⋅ Settepotet

Prøving av nye potetsorter i Norge

Potetsorter prøvedyrkes i Norge før de settes inn i ordinær produksjon. Oftest settes de inn i såkalt verdiprøving der de ulike sortene testes opp mot hverandre på forskjellige egenskaper.
Fagforum Potet
Skade av Epitrix sp. på potetknoll
⋅ Plantehelse

Jordlopper kan true europeisk potetproduksjon

Angrep av jordloppe (Eptrix sp.) kan føre til poteter med kraftig redusert kvalitet og lagringsevne og dermed omsetningstap. Jordloppa kan også gi avlingsreduksjon.
Fagforum Potet
Pen okologisk potetaker Per Steinsholt
⋅ Gjødsling

Dyrking av de beste økologiske potetene

Økologisk poteter må dyrkes uten bruk av kjemiske midler mot tørråte, ugras og insekter. Høstinga må også foregå uten bruk av kjemiske midler til nedvisning av potetriset før opptak. Det skal bare brukes organisk gjødsel (husdyrgjødsel) eller spesielt godkjent gjødseltype. Dette gir utfordringer for produsenten med begrenset metodevalg i plantevernet, og gjødsel som ikke alltid er like lett å passe til potetplantenes næringsopptak. Denne artikkelen er et resultat av SLF-prosjektet: "Systematisere og spre kunnskap innen økologisk potetdyrking".
Fagforum Potet
Akevitt IMG 7786 2
⋅ Marked

Kriterier for Norsk Akevitt

For å kunne kalle det "Norsk akevitt” må være framstilt i Norge av potetsprit fra minimum 95% norske poteter. I tillegg må den være modnet i eikefat.
Fagforum Potet
1 ... 11 12 13