Det generelle avstandskravet til overflatevann er 3 meter fra der sprøytedusjen slutter til vannkanten. Siden noen plantevernmidler kan være skadelige for vannlevende organismer er det opplyst om lengere avstand til vann på etikettene, 5, 10, 20 eller 30 meter.
Resistensstrategier er avgjørende for å beholde effektiviteten til plantevernmidlene i fremtiden. En god sprøytestrategi er å veksle mellom produkter som har ulike virkemekanismer mot skadegjørerne.
De to siste årene er det utviklet en prototype av CRISPR-basert metode for å påvise virus i planter. Metoden er en tilpasning av fremgangsmåten som brukes for å påvise virus hos mennesker.
Colomba er ansett for å være en tidligsort. Setteavstand kan gjerne være 30-40 cm. Settepotetstørrelsen har mindre betydning for avlingsverdien. Colomba har meget høyt avlingspotensiale, men litt lavt tørrstoff.
For å få fram tidligst mulig økopotet, kan dekking med fiberduk fra setting og fram til potetriset er ca 25 cm høgt være et effektivt tiltak. Lar du duken ligge på for lenge kan enkelte sorter imidlertid ta stor skade. Lysgroing må sjølsagt også utføres, samt at duken tas av for ugrasregulering.
Det er flere nye norske nummersorter i årets forsøk med forskjellige bruksområder, men det er for tidlig å si om noen av de er aktuelle for godkjenning på norsk sortsliste.
Potettørråte er den viktigste sjukdommen i potet i Norge. Sjukdommen kan gi total avlingssvikt og store økonomiske konsekvenser. Med ny og mer aggressiv tørråtetype, EU41-A2, kreves det enda mer påpasselighet.
Potetenes utseende er blitt stadig viktigere for å konkurrere med importerte matpoteter. Men hvordan påvirkes skallkvaliteten av settetid og vekstavslutningsstrategi?
Ved mye nedbør er det ikke til å unngå at det blir utvasking av næringsstoff i potetåkeren. Mange forhold spiller inn på om det er behov for å tilleggsgjødsle og når det bør gjøres.
Det har vært tørråtevær under fiberduken den siste tida, og nå er det vanskelig å komme utpå åkrene på grunn av gjennomblaut jord. Vi har ikke sett tørråte i vårt område enda, men fra Sør-Sverige rapporteres om angrep. Så snart det er praktisk mulig vil vi derfor anbefale at alle «dukpoteter» behandles mot tørråte.
Med rett valg av sort og dyrkingsteknikk kan vi produsere økopotet til fritering av rett kvalitet. Lysgroing må til for å få store nok knoller, og sortene må være sterke mot tørråte.
Flere av de gamle potetsortene har blitt tatt vare på i kjøkkenhager og småskalaproduksjon, og noen blir fortsatt dyrket i stor målestokk. Ringerikspotet, Gulløye og Mandelpotet har fått et oppsving i produksjonen de seinere åra. I dag samles og oppbevares de gamle sortene av NordGen (tidl. Nordisk Genbank).