VIDEO: Raskere spiring gjør at potetene kan komme tidligere ut på markedet. Ved å legge plast etter setting, heves temperaturen 50 prosent i døgnmiddel og tidligavlinga øker.
I flere åkrer kan man observere poteter som gror i fåra. Fenomenet oppstår når plantene utsettes for høy grad av stress, med kombinasjonen høy temperatur og alvorlig vannmangel.
Fibro er en mineralolje som lager en «film» på bladoverflaten. Når bladlusa suger på et blad som er behandlet, forhindrer oljen at virus blir overført.
Konkurransen med importerte poteter har ført til at utseende i større grad også vektlegges for norskproduserte poteter. Men hvor i Norge får vi de peneste potetene?
Noen potetsorter er røde, noen er blå, mens andre er gule. De røde, blå og fiolette fargene i potet skyldes en gruppe fargestoffer som kalles antocyaniner, og som er vidt utbredt i planter. Det er i naturen påvist over 300 ulike antocyaniner.
Forsker Simon Ballance slår fast at poteten har en viktig rolle som en moderat karbohydratkilde og er et viktig tilskudd til et mangfold av varme retter. Potetens bidrag til et balansert og variert kosthold er betydelig.
For å få best mulig utnyttelse av vekstsesongen er det viktig at potetplantene spirer raskt. Det er store sortsforskjeller ute og går. Sorter som spirer raskt om våren etter setting er oftest mindre utsatt for svartskurv og stengelråte. I tillegg til sort, er forbehandling av settepotetene og jordtemperatur de viktigste faktorene for oppspiringshastighet.
Bladlus er en viktig vektor for virus i potet, og bladlusoverførte virus skaper problemer i potetproduksjonen verden over. En begrenset kartlegging av bladlus i potetåkre har pågått i 2011 og 2012. Noen resultater fra dette arbeidet er gjengitt i artikkel 5/2013 i Gartneryrket.
Potetsorter prøvedyrkes i Norge før de settes inn i ordinær produksjon. Oftest settes de inn i såkalt verdiprøving der de ulike sortene testes opp mot hverandre på forskjellige egenskaper.