Dd1
Dd2

Kommentar v/ forsker Per Møllerhagen, NIBIO Apelsvoll:

Knallfiffi er godkjent som en halvsein fargerik konsumsort. Knollene har rødt skall, rundoval form med middels dype grohull og rødmarmorert innvendig farge. Koketypen er B, og sorten er sterk mot sundkoking og mørkfarging etter koking

Undset en halvsein konsum- og pommes frites sort. Sorten har koketype B (middels melen) og den presenterer seg meget pent etter vasking (blank og lite krakelering). Undset flasset lite i månedsskiftet oktober/november. Knollene er gule, rundovale med meget grunne grohull og lysegul innvendig farge.

Knallvittig er en halvsein konsumsort. Knollene er røde med gule «smileys»-tegninger i grohullene, formen er langovale med grunne grohull og knollene har lysegul innvendig farge. Sorten har koketype A (fastkokende), og den presenterer seg relativt pent etter vasking (blankhet), men er noe utsatt for krakelert skall. Knallvittig flasset mindre enn Asterix i månedsskiftet oktober/november. Tester har vist at sorten er relativt sterk mot mørkfarging etter koking.

Nordlys er en halvtidlig/halvsein pommes frites-sort. Pommes frites-kvaliteten er bra. Sorten har koketype A, dvs. fastkokende. Den presenterer seg pent etter vasking (blankhet), er lite utsatt for krakelert skall, og kan også være aktuell som konsumsort. Den ble godkjent som en kombinert pommes frites- og konsumsort i 2022. Knollene er gule med oval til langoval form, grunne grohull med gul indre farge.

Knallstilig en halvtidlig/halvsein fargerik sort. Chipskvalitetstester viser så langt at sorten har fin chipsfarge, men med høye nivåer av predikert akrylamidinnhold i ferdigvaren ved testing i nov/des blir den neppe aktuell som en kuriøs chipssort. Den ble godkjent som en fargerik konsumsort i 2022. Knollene har blått skall, oval form med middels dype grohull og blåmarmorert innvendig farge.

P02-13-7 er en halvsein konsumsort. Sorten har koketype B (middels fastkokende), og den presenterer seg relativt middel pent etter vasking (blankhet), men er noe utsatt for krakelert skall. P02-13-7 flasset mer enn Asterix i månedsskiftet oktober/november. Knollene er røde, formen er rund med grunne grohull og knollene har mørkerød innvendig farge. Tester har vist at sorten beholder den mørkerøde innvendige fargen etter koking.

P03-19-21 er en halvtidlig/halvsein chipssort. Chipskvalitetstester som er utført så langt viser at sorten har meget fin chipsfarge, og med meget lave nivåer av predikert akrylamidinnhold i ferdigvaren ved testing i nov/des. Utprøvinger i storskala har vist at sorten ga en ekstra god smak på chipsen. Knollene har gult skall, rundoval form med relativt grunne grohull og lysegul innvendig farge.

G07-1155 er en halvsein konsumsort. Sorten har koketype AB (fast til middels fastkokende), og den presenterer seg meget pent etter vasking (blankhet), og er lite utsatt for krakelert skall. G07-1155 flasset mindre enn Asterix i månedsskiftet oktober/november. Tester har vist at sorten mørkfarges lite etter koking. Knollene er gule, formen er rundoval med grunne grohull og knollene har lysegul innvendig farge.

G08-2505 er en først og fremst en halvsein chipssort. Chipskvalitetstester som er utført så langt viser at sorten har meget fin chipsfarge. Innholdet av akrylamidinnhold må testes mer, da resultatet fra foregående år i chipssortsforsøka baserte seg på få prøver. Tester utført av Maarud har vist lave verdier og fin kvalitet ved tidlig bruk av sorten. Knollene har gult skall, rundoval form med middels dype grohull og lysegul innvendig farge.

G11-1301 er en halvtidlig/halvsein konsumsort. Sorten har også vist gode resultater som skrelle- og ferdigpotet. Knollene har gult skall, rund form med grunne grohull og gul innvendig farge.

G11-4115 er en halvsein konsumsort. Sorten har koketype AB (fast til middels fastkokende), og den presenterer seg meget pent etter vasking (blankhet), og er lite utsatt for krakelert skall. G11-4115 flasset mer enn Asterix i månedsskiftet oktober/november. Tester har vist at sorten mørkfarges lite etter koking. Knollene er røde, formen er oval med grunne grohull og knollene har gul innvendig farge.

GA11.12.088.001 er en halvsein pommes frites-sort. Sorten har koketype B (middels fastkokende), og den presenterer seg middels pent etter vasking (blankhet). Den er utsatt for krakelert skall. Pommes frites-kvaliteten var meget bra, med lys og jevn farge på stavene. Knollene er gule, formen er langoval med grunne grohull, og knollene har gul innvendig farge.

GA11.12.023.008 er en halvtidlig/halvsein konsumsort med koketype AB. Sorten presenterer seg pent etter vasking uten krakkelering og med blank skallfinish. Pommes frites stekefargen er meget bra. Innvendig farge er gul.

Hhh