Som bonde kan skillet mellom jobb og privatliv være flytende. Og fungere ikke det ene, fungerer ofte ikke det andre heller. Målet med grupperådgiving er å ha fokus på drift, som gir deg det beste resultatet totalt. Enkelte ganger bør vi stille oss spørsmålet; hva lærer jeg og de rundt meg, av metoden jeg drifter vår hverdag på? Hvordan får vi et godt liv, hvordan oppnår vi god drift, for eksempel et bærekraftig vekstskifte? Hva har dette med grupperådgiving å gjøre?
Erfaringer med grupperåd
Nylig var flere av rådgiverne i NLR på kurs for å lære mer om grupperådgiving. I forrige Grønt i fokus, skrev Else Villadsen om erfaringer med grupperåd jord i NLR Øst. I denne enheten har vi, siden oppstarten i 2006, gjennomført miljørådgiving i et stort antall grupper, for mange av vannområdene i Akershus og Østfold. Erfaringsgrupper er andre eksempler på grupperådgiving, der vi har kombinert fagfeltene korn og økonomi. Vi planlegger nå grupper med fokus på klima, korn og økonomi.
Kunnskap gjennom kommunikasjon
Rådgivernes rolle er å tilrettelegge for diskusjoner og erfaringsutvekslinger i gruppa, med et bestemt mål. Enkelte ganger komme med fakta og ny kunnskap. Målet kan for eksempel være; hvordan oppnå høyere kornavlinger? Gjennom å være forberedt, kan bonden senke skuldrene og legge til rette for å oppnå bedre resultater. For eksempel ved å planlegge vekstskiftet, demonstrere teknikker for å bli mer effektiv, og diskutere forebygging av jordpakking. Sammen skal gruppen komme til enighet om mål og metode. Her er det viktig med deltakelse fra gårdbrukerne, som kan vise fram god praksis og eksempler på drift som gruppa kan høste erfaringer fra. En gruppe bør ikke være for liten, da blir den sårbar, men heller ikke større enn at alle skal kunne delta aktivt. Ideelt er 8-10 personer. Det planlegges alltid for minst ett år av gangen, med for eksempel fire samlinger. Vanligvis følger gruppen vekstsesongen, med samling og planlegger før, analyse av erfaringer og eventuelt innsamling av data etter. Det vil være aktuelt å tilby grupper studieturer i innog utland. I tilfeller der produksjonen er lite utbredt, kan det være aktuelt å samarbeide over større områder eller med andre land. Akkurat som i en gruppe lærer vi rådgivere av våre medlemmer. Tilbakemeldinger fra, og kommunikasjon med medlemmene, er nødvendig. Praktiske erfaringer og nye ideer er like viktig for å bygge kompetanse, som den vi kan opparbeide gjennom kurs og konferanser.
Mål med grupperådgiving
Gjennom deltakelse i en gruppe, vil du høste erfaringer i diskusjon med andre. En gruppe byr på nye utfordringer, ideer og samtidig en alternativ, effektiv og morsom måte å tilegne seg ny kunnskap på. Samhandling gjennom grupperådgiving, vil kunne være et redskap for å utvikle drifta videre. Det kan gjøre deg bedre rustet til å ta de rette valgene for best mulig drift.
Denne artikkelen er åpen for NLR-medlemmer
Registrer deg i dag og få tilgang til alle våre fagartikler! Som medlem i NLR får du også tilgang til alle våre rådgivingstjenester.