Statsforvalteren i Innlandet har fått delfinansiert prosjektet «Småskala grønt og markedshagesatsning i Innlandet», og i denne forbindelse har det blitt opprettet en gruppe hvor Markedshagedyrkere samles til faglig diskusjon og inspirasjon. Sofia Bang Elm, som sjøl driver markedshagen Avdem gardsgrønt på Lesja, jobber i prosjektet via Bondens Marked, og er leder av denne faggruppa. NLR bistår med Øko-grupperåd, og deltar når det ønskes faglig input innen plantedyrking og jord.

Bredt sortiment
Første samling var i Vågå hos Rønnaug Stjernvang, og tema var vinteravslutning av markedshagen, men vi diskuterte det meste. Rønnaug har drevet markedshage i 4 år, og småbruket hennes ligger innerst i en liten dal. Her blir det drivende varmt om sommeren, og hun kan derfor levere potet allerede i juli. Hun har plantet en del jordbær som skal selges med sjølplukk, og det er også planta en betydelig andel epler.
Grønnsakssortimentet er allsidig, og i et veksthus dyrkes tomat og agurk. På låven er det innredet et praktisk arbeidsrom, og hun har fått bygd et kjølerom. Noe sau er det også på småbruket.
Varene selges fra ei nusselig lita vogn i, som er en liten tilhenger utstyrt med et lite hus med hyller og skap så varene frister enhver som går forbi. Til og med et hendig lite kjølerom har det blitt plass til: ei plastkasse med isoporplater rundt og helt vanlige kjøleelementer. Vogna er sjølbetjent med Vippsbetaling, og står i Vågå sentrum fra ca. medio juli til litt ut i oktober.

Trofaste lokale kjøpere
De andre deltagerne har også drevet markedshagene sine i 4-5 år, og de er enige om at lokalbefolkningen er trofaste kunder. Alle har salg fra små sjølbetjente boder, torgsalg og rekoring, samt noe til restauranter i
området.
Siden flere av deltagerne ikke driver areal utenom markedshagen, er de ikke tilskuddsberettiget. De fleste er derfor ikke i Debio-systemet, fordi avgiftene gjør at det vil bli for dyrt. Ingen bruker likevel mineralgjødsel eller plantevernmidler. Lokalprodusert er viktigere enn økomerket i distriktene.
Etter markvandringa samla deltagerne seg i Vågå sentrum for middag. Og alle var enige om at det hadde vært en fin dag.



