NLR er i gang med ukentlige befaringer etter tørråte. Det første funnet ble registrert i Reddal i Agder den 3. juni. Dette var et angrep av primærsmitte på tidligpotet som har vært under fiberduk. Gå inn på Velkommen - VIPSWeb (vips-landbruk.no) for å følge med på ukentlige tørråteobservasjoner av NLR og andre. Både funn og ikke funn blir rapportert inn.
Med tanke på den trøblete avslutningen på fjorårets vekstsesong forventer vi tørråtesmitte i mange settepotetpartier i 2024, både egen og sertifisert avl. I sjølve forskriften om settepoteter er det krav om at maksimalt 1 vektprosent av potetene kan være infisert med a) bløtråter og b) tørråter. Vurderingsgrunnlaget for dette er tydelige angrep av råtene, men tørråteangrep er ikke alltid like lett å oppdage på settepotetene siden smitten kan være latent i knollene. Slik latent smitte vil en ikke oppdage ved den vanlige kvalitetsskjæringa i forbindelse med sertifisering av settepotet.
Tørråten som overvintrer på settepotetene, kan fort dukke opp som en “rose” i åkeren (det starter fra ei enkeltplante, som gjerne blir til ei «rose» av visnende planter før vi oppdager den). Mycel (et nettverk av sopphyfer) vokser opp i stengler fra settepotetene og kan bli synlige som mørke partier på stenglene (se bilde). Ved fuktig vær vil disse danne sporangier som kan spres ved vann og vind. Ved gunstige værforhold vil en slik flekk kunne etablere seg raskt og gradvis ta knekken på potetriset (Hermansen, 2013).
Potettørråte
I samarbeid med plantevernmiddelfirmaer (Syngenta, Bayer og Nordisk Alkali), leverandører av driftsmidler (Felleskjøpet og Norgesfôr) og NIBIO, gjentar NLR innsamling av prøver med tørråtesporer i 2024. Hvis du oppdager tørråte i din åker, ta kontakt med den lokale rådgiveren!
NLR SA region Østlandet har anskaffet droner. Skulle du være så uheldig å oppdage tørråte i åkeren din, så ta gjerne kontakt med oss. Vi ”ønsker” å ta bilde av tørråteangrep fra droner.