Når vi lager de tradisjonelle julemenyene velger vi helst tradisjonsrike potetsorter rike på tørrstoff og mye smak. Mange tenker nok at julepoteten gjerne heter Ringerikspotet, Mandel eller Pimpernel. For folk i Nord-Norge er det særlig Gulløye som gjelder. Forbrukernes smakspreferanser er i endring. Enn så lenge velger nok de fleste av oss en av de tradisjonelle potetsortene til julemiddagen, men om noen år er det kanskje andre potetsorter som dominerer julehøgtida.
> Les mer om ulike potetsorter
Ringerikspotet. Ringerikspotet har høyt innhold av tørrstoff, og betegnes som matpotet med høy kvalitet. Den er ganske fast og tørr. Den har sterk rød skallfarge og sterk gul kjøttfarge, ofte med en rød karstrengring. Mange sverger til Ringerikspotet sammen med lutefisken.
Gulløye er en melen potetsort med middels fast struktur og svært god smak. Den har sterk gul kjøttfarge og røde grohull, men er ellers gul i skallet. Gulløye egner seg best til koking med skallet på, og karakteriseres som gourmetpotet sammen med Ringerikspotet og Mandel. Foto: www.frukt.no.
Mandelpotet er en gammel landsort med ukjent opprinnelse. Den har hvitt skall og gul kjøttfarge og har høyt tørrstoffinnhold. Sorten regnes som en spesiell kvalitetspotet til lutefisk, rakfisk, pinnekjøtt og lefser. Mandelpoteten koker fort sunn. Gi derfor potetene et oppkok, for deretter å la de trekke til de er klare. Kok de med skallet på. Mandelpotet er suveren til potetmos. Foto: Matprat.
Pimpernel kom opprinnelig fra Nederland i 1953. Den har et særegent mørkerødt skall og sterk gul kjøttfarge. Pimpernel regnes som en svært god matpotet. Sorten har god lagringsevne, regnes derfor som en fin etterjulspotet. Foto: www.frukt.no.
Asterix har etter hvert blitt en av de mest populære matpotetsortene i Norge. Sorten er relativt kokefast, noe som betyr at den er lettere å koke uten at den går i stykker, sammenlignet med de sortene som har en mer melen konsistent. Foto: www.frukt.no.
Cerisa eller Celandine er smakfulle delikatessepoteter som er fastkokende. Begge sortene egner seg fint som bakt, kokt eller i båter (de litt større knollene). Foto: www.frukt.no.