Hvordan lagrer man potet i kule?

Det første Per Ivar gjør er å finne et egnet sted i potetlandet hvor kulen kan ligge. Plasseringen må være lett tilgjengelig for hjullaster som senere skal hente potetene. Han bruker et skjær på traktoren til å planere området og drar massen i lengderetningen av kulen, noe som bidrar til bedre drenering. Også området rundt bør ha naturlig helling, ettersom mye kjøring ved tømming ellers kan føre til at vann blir stående og ikke dreneres bort.

Per Ivar Berg

Når plasseringen er klar, starter byggingen med halm. Halmveggen legges opp som en mursteinsvegg med to bunter i høyden. Innvendig mål er 5,5 meter, noe som gjør at potetene kan tømmes fra to sider. Dette gir to topper i kulen, men før han legger på nett og halm, bruker Per Ivar en gammel gjødselskrape med dempende isolasjonsmateriale til å dytte toppene sammen, slik at han får en jevn overflate. Kulen blir til slutt om lag 180 centimeter høy.

IMG 9504

Etter hvert som kulen fylles, legger han på fiskenot eller nett, samt halm, og jobber seg bortover i takt med at potetene fylles opp. Halm til overdekking dytter han først sammen på jordet, før den kjøres i henger og kastes over nettet langs kulen. Overdekningen består av omtrent 30 centimeter halm. Når kulen er full, dekker han den med en plastduk eller presenning på 12 x 25 meter, som festes med halmbunter rundt kanten.

Så snart været er godt, er det viktig å lufte kulen. Når forholdene tillater det, drar han derfor plasten av for å slippe inn luft. Etter noen dager pleier han å bytte halmen på toppen med halm fra sidene, siden halmen på toppen lett blir fuktig. På den måten holder han kulen tørr og godt isolert.

IMG 9505

Er dette en god løsning?
Det er jo litt jobb, men det blir jo ett billig lager. Per Ivar har drevet med dette i 12-15 år og er veldig fornøyd. Når fabrikken kommer for å hente potetene lesser de opp ett vogntog på 20 minutter. Kvalitetsmessig holder de seg jo veldig bra og tørkeprosessen går veldig fort, og alt er tørket med naturens egen lover.

Snapchat 108129022211