AV: ANETTE TJOMSLAND SPILLING

Solide partnerskap og prosjektsamarbeid mellom forskningsinstitusjoner og næringa, har vært avgjørende for å opprettholde og øke norskandelen av potet.


Den perfekte poteten er pen og sykdomsfri

– Vi jobber med å øke andelen førsteklasses norsk matpotet. Det er ekstremt viktig for produsenten, sier forsker i NIBIO, Eldrid Lein Molteberg.

Hun jobber med sortsprøving, dyrkingsteknikk og lagring av potet. For å opprettholde og øke norskandelen, er det viktig å ha poteter som ser bra ut og lever opp til forbrukernes preferanser. Det er en rekke krav til den perfekte matpoteten.

– Poteten må gi en brukbar avling og være mest mulig fri for sykdommer og skader, slik at den er lønnsom å dyrke for bonden. Poteten må også være blank og pen, for den kjøpes med øynene, forklarer Molteberg.

Smak og riktig lagring er også viktig faktorer.

Celandine poteter Differ Media Aurora Hannisdal
Celandine potet er en halvtidlig gul delikatessepotet. Foto: Differ Media/Aurora Hannisdal

POTETENS DAG