Geir Pollestad vokste opp med at det var poteter til både kompe og til pannekaker. En slik oppvekst skal du lete lenge etter i dag. Med dramatikken i den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden som bakteppe kom landbruks- og matministeren til Potet 2025. I en slik sammenheng blir uenigheter i regjeringa nokså bagatellmessige, mente ministeren.

Økt potetproduksjon er økt beredskap!

Landbruks- og matministeren løftet fram beredskap i sin åpningstale. Et hovedprosjekt fra denne regjeringa har vært å løfte fram Totalberedskapsmeldingen: Forberedt på krise og krig. Et av hovedtiltakene i denne meldinga er å ha 50 prosent selvforsyningsgrad innen 2030, og trappe opp beredskapslagring av matkorn for 3 måneder innen 2029.

Pollestad sa at potetprodusentene i salen er veldig bevisste på markedet. For å klare å øke selvforsyningen fra 40 til 50% må vi må jobbe med produksjon og marked samtidig.

"Vi trenger mange potetprodusenter, og vi må ha potetproduksjon i hele landet", sa Pollestad. Han ønsker ikke å legge hindringer i veien for de som ønsker å bli større, men poengterte at det er viktig for beredskapen å ha produksjon over hele landet.

Det er ikke toll på norske poteter!

I følge Pollestad er tollvernet noe av det mest interessante han har jobbet med i regjeringa. Som han sa: da tollen var 0 kroner var potetene dyre i butikken. Da bestemmelsen om overgang fra kronetoll til prosenttoll kom ble det ramaskrik, og noen mente at potetene kom til å koste kr 100/kg i butikk. Potetene kostet ikke 100 kroner/kg i butikk etter 1. september 2024!

Tollvern er viktig for norsk potetproduksjon! I tillegg til det kronemessige tollvernet trenger vi også et mentalt tollvern. Det mentale tollvernet ligger i at norske forbrukere ønsker norske råvarer. Den positive holdningen til norske råvarer er høy, og den er økende.

Potetdyrking er risikosport!

Potet er en fleksibel og klimavennlig vekst med høyt næringsinnhold. Men, vekslende og uforutsigbart vær og angrep av ødeleggende sjukdommer som tørråte, gjør at potetdyrking kan framstå som en risikosport. Vi trenger robuste og gode potetsorter for vekslende værforhold, noe ministeren poengterte med hvor viktig det er med sortsutvikling for norske forhold. Den krevende situasjonen med en begrenset tilgang på plantevernmidler i mange kulturer ble også nevnt. Norge har lenge hatt en restriktiv godkjenningsordning for plantevernmidler.

Pollestad sa klart og tydelig at det er politikernes oppgave å forebygge denne risikoen.

Ministeren sa videre at det skal være mulig å produsere og selge potetene til en anstendig pris.

Kunnskap, kunnskap, kunnskap

Kunnskap er viktig for et norsk landbruk i framtida. Ministeren trakk fram hvor viktig det er at vi har gode, formelle organisasjoner som driver rådgiving, og sterke faglag der produsentene står sammen.

Til slutt oppsummerte ministeren med at regjeringa vil jobbe mer med økonomien og rekrutteringa til norsk landbruk. De jobber med en fondskontoordning for å utjevne skattebyrden og bidra til avlaste risikoen som produsentene har.

Kilde:

Selvforsyningsgraden i Norge er på 40 prosent, det kan gjøre matsikkerheten skjør (NRK Trøndelag), 8/12/2022