Nyhetsbrevet «Cucumber News» sendes ut til abonnenter i Nederland, Skandinavia, Tyskland, Østerrike, Øst-Europa og Mexico. Herman Hermans gir innspill til RTR-strategier (Radiation Temperature Ratio), pinsering og avblading, bruk av energigardin, renholdsrutiner og plantevern for både nedfiring og paraplykultur.

Herman har jobbet med agurk i over 30 år, først i Nunhem Seeds og senere som selvstendig konsulent. Han driver i dag Innocrop Consulting der han tilbyr individuell rådgiving, nyhetsbrev og en database med bilder og informasjon sammen med to kollegaer. Vi har spurt Hermans om hans tanker rundt dagens og fremtidens agurkproduksjon.

Nederlandske «komkommer»

Hermans estimerer at den den nederlandske agurkproduksjon består av 600 ha, hvorav 175 ha er nedfiring (140 ha med lys) og 425 ha er paraplykultur. Mange produsenter bytter fra HPS til LED og forskrifter gjør at gartnere monterer «black-out» gardiner for å unngå lysforurensning.

Utfordringene for nederlandske produsenter handler om energi og avgifter, arbeidskraft og skadegjørere – mye som i Norge. Hermans estimerer arbeidsbehovet for nedfiring opp til 1,75 timer/m2/uke og fremhever manglende tilgang på kvalifisert arbeidskraft som en stor utfordring. Energi er kostbart men også avgifter på energi er en utfordring for gartnerens muligheter til å tjene penger og gjøre nødvendige investeringer. Med færre kjemikalier og stadig nye sykdommer (som CABYV-virus som ble introdusert i Nederland for noen år tilbake) blir produksjonen sårbar. Mange produsenter har investert i insektnetting for å redusere smittepress fra skadegjørere og sykdommene de kan bringe med seg.

Energigardiner

Å holde fuktigheten på et akseptabelt nivå og samtidig spare energi er en hovedutfordring i klimastyringen, forteller Hermans. Han anslår at nesten alle produsenter i Nederland bruker energigardiner, omtrent 70% har enkle gardiner mens 30% har doble. Doble gardiner forekommer enten som to gardiner eller en gardin kombinert med plastfolie som perforeres og fjernes utover sesongen. Bruken av energigardiner har i stor grad basert seg på temperaturene på utsiden, men vi har i senere år lært at utgående stråling er vel så viktig, påpeker Hermans. Riktig bruk av energigardiner bidrar også til å balansere de vertikale forskjellene i temperatur. Hermans viser til «Plant Empowerment» som en god læringsplattform for de fysikalske prosessene i drivhuset. NLR følger årets kurs hos Plant Empowerment og tilbyr rabatter for gartnere som er interessert i å følge kursene selv.

Fremtidens agurker

… produseres av gartnere med et åpent sinn, mener Hermans. Han ser en god fremtid for agurkproduksjonen i Europa med stadig økende etterspørsel etter grønnsaker og agurken som grunnleggende element i mange lands matkulturer. Fordelingen av produksjonsareal følger en trend der det produseres større mengder per m2 ettersom produsenter går over til nedfiringsmetode og lys. Kunstig intelligens vil gi ny innsikt og nye muligheter og Hermans spår store endringer i industrien allerede de neste ti årene. NLR ser frem til å bistå gartneren gjennom denne tiden og bidra til bærekraftige, norske agurker også i fremtiden.

Vil du vite mer om Cucumber News eller Plant Empowerment?
Ta kontakt med Carla: carla.hoyer@nlr.no