Cerisa1
Cerisa

Cerisa (F) er en halvtidlig småknollet konsumsort (godkjent i 2013). Knollene er små, røde og langovale (formen likner litt som Mandelpotet). Kjøttet er gult. Sorten er relativt lav på tørrstoff, men har allikevel mye smak.

Foreldrene til Cerisa heter Franceline og Laura. Sorten er en halvtidlig gourmetsort. Under hver plante produseres det mange små poteter, opptil over 30 per plante. Foredler er Desmazieres, Frankrike.

Sorten er fastkokende (AB) med moderat tørrstoffinnhold.Sorten lagrer godt, og har en lang dvaleperiode.

Cerisa er sterk mot stengelråte, men svak mot flatskurv og tørråte. Den er ikke resistent mot PCN.

Dyrkingsråd

Hos NORGRO kan du lese mer om Cerisa. Trygve Kirkerød (BAMA) forteller deg hvordan sorten kan dyrkes.

Navnet er Cerisa

Cerisa er en liten lekker knoll. Skallet er glatt og pent. Utenpå er knollene røde, og kjøttet er gult. Knollene er små og avlange. Under hvert potetris produseres det opp i 35 knoller. Forbrukerne synes den nye sorten er lekker. Kokkene liker hva de ser, og produsentene er svært interessert i å produsere den nye sorten Cerisa.

Cerisa ble godkjent på den norske sortslista i 2013.

Kampen mot importpotetene

De norske potetprodusentene har for alvor tatt opp kampen med importen av poteter, og flere steder i landet er de godt i gang med å dyrke den nye potetsorten Cerisa. Sorten er foredlet fram i Nederland.

Småpotet fra Østfold

Prosjektet har som mål å øke produksjonen av småpotet fra Østfold. Prosjektet startet i 2015, og skal gå i tre år. Prosjektet går i regi av NLR SørØst, og finansieres av Fylkesmannen i Østfold.

> Er dette Norges nye mote-potet? (NRK Østfold 30/9/2015)

> Se innslaget på NRK om småptetprosjektet i Østfold (sendt 30/9/2015).