Gammel landsort (Tatt inn på norsk liste i 1953).
Foreldre: | Ukjent |
Krysningsnavn: | Kalles også langpotet og krokeple |
Foredler: | Ukjent |
Sortseier/representant: | Graminor |
Bruksformål: | Konsumpotet, |
Produktkvalitet: | Melen, koketype C. Så melen at koking bør skje på rist fra høsten. Kan være utsatt for mørkfarging etter koking. Blitt en gourmet-potet i Norge. |
Utseende, knoll: | Gult skall, gul innvendig, meget lange ofte krokete knoller med grunne grohull. Ofte blåskær i skallet, av og til også blåskjær innvendig. |
Tidlighet: | Sein – 3,5 (skala 1-9, der 9 er tidligst) |
Voksemåte: | Sein oppspiring. Kraftig, høyt, og godt dekkende ris. Mange stengler med sterk antocyanfarge. Bladfargen er mørke grønn. Rik blomstring, hvite blomster |
Tørrstoff: | Høyt, 26-27 % |
Avling: | Middels høy |
Knollansetting: | Høyt antall, 18-20 knoller/plante |
Størrelsefordeling: | Høy andel småpoteter, sorteres etter knollvekt |
Lagringsegenskaper: | 6,5 (skala 1-9 der 9 er lengst dvale) |
Resistensegenskaper: (9 er best resistens, 1 er dårligst, R = resistent, M = mottakelig)
Potetkreft: | M |
PCN: | M |
Tørråte, ris: | 3 |
Tørråte, knoller: | 2 |
Flatskurv: | 6 |
Foma: | 6 |
Fusarium: | 1 |
Sølvskurv: | |
Stengelråte: | |
Potetvirus Y: | 2 (rask oppsmitting) |
Potetvirus A: | |
Rust TRV (rattel): | 3 |
Rust PMTV (moptop): |
Andre egenskaper: Best egnet til dyrking i fjellbygdene der det er lite virus- og tørråtepress.