Sandra Borch

Sandra Borch

Landbruks- og matminister Sandra Borch åpner Potet 2023. Vi er spent på å høre statsrådens tanker om den klimavennlige knollen (foto: Torbjørn Tandberg)
17. jan. 2023
Asmund MG 5018 edit 002

Åsmund Langeland

Teknologi i potetproduksjonen. Åsmund er rådgiver på korn og presisjonslandbruk i NLR Innlandet. Han har lang erfaring som rådgiver fra Romerike og Innlandet.
17. jan. 2023
IMG 6505

Hanna Pauline Næss Holm

Teknologi i potetproduksjonen. Jobber som fagsjef potet i Findus, der hun startet høsten 2022. I sin tidligere jobb som rådgiver i NLR Viken jobbet hun med ulike forsøk knyttet til satellittbilder og variabel gjødsling til potet. Verktøyene er gratis, enkle i bruk og tilgjengelige for alle, men hvilken nytte har de i praktisk dyrking?
17. jan. 2023
Bratlie Sigrid

Sigrid Bratlie

Teknologi i potetproduksjonen. Sigrid Bratlie jobber i skjæringspunktet mellom forskning, fagformidling og politikk på feltet bioteknologi. Til daglig jobber hun som prosjektleder i NCE Heidner Biocluster og som strategisk rådgiver i Kreftforeningen. Hun er også medlem i forskningskonsortiet GENEinnovate, som utforsker genredigering som avlsverktøy i norsk landbruk og akvakultur, og sitter i Genteknologiutvalget. I tillegg driver Sigrid mye med kunnskapsformidling til allmennheten. Målet hennes er å bygge bevissthet om hvordan bioteknologi kan bidra til mer bærekraftig utvikling og å fremme vitenskap som et verktøy for bedre politikkutforming.
17. jan. 2023
Kordal R E

Rolf Einar Kordal

Teknologi i potetproduksjonen Rolf Einar har vokst på en gård i Solør med korn- og potetproduksjon. Utdannet som sivilagronom planter ved NMBU, hvor han skrev masteroppgave om resistenstesting av tørråte i potet. Startet i jobben som rådgiver innenfor presisjonslandbruk og maskinteknikk i NLR Øst 1. juni 2022.
17. jan. 2023
Asa Rolin

Åsa Rölin

Teknologi i potetproduksjonen. Åsa har arbeidet som potetrådgiver i Sverige i mange år. Hun arbeidet i Hushållningssällskapet i mange år, før hun i 2018 startet sitt eget rådgivingsfirma. Åsa og hennes mann dyrker poteter på gården Bodaholm i Värmland.
17. jan. 2023
Troms fagtur potet aug2010 120

Arne Vagle og Jon Olav Forbord

Teknologi i potetproduksjonen. Arne er fagansvarlig for potet i NLR Rogaland. Han er sivilagronom i jord- og plantekultur fra NLH på Ås i 1989 og har siden vært rådgiver innenfor korn og potet i NLR Rogaland. Jon Olav er rådgiver og fagansvarlig for potet i NLR Trøndelag. Han har lang erfaring innenfor flere fagområder, blant annet dyrking og lagring av potet.
17. jan. 2023
Siri Abrahamsen img 6346 kopi 2

Siri Abrahamsen

Teknologi i potetproduksjonen og Biostimulanter, gjødsling og plantevern Siri er rådgiver og fagansvarlig for potet i NLR Viken. Hun har hatt potet som fagområde siden 2006, og er en stødig rådgiver for potetprodusentene fra Vestfold.
17. jan. 2023
Erfl 20181114 102330

Jørgen Mølmann

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program. Jørgen er forsker i avdeling Frukt og grønt ved NIBIO Tromsø. Etter endt doktorgradsutdanning i plantefysiologi ved Universitetet i Tromsø i 2004, har han arbeidet ved UiT og Bioforsk/NIBIO med spesiell interesse for hvordan lys og temperatur påvirker vekst, utvikling og kvalitet i potet og grønnsaker.
17. jan. 2023
Foto Kristin Sorensen Fredrikke Fjellberg Moldenaes sept 2019 profilbilde

Kristin Sørensen

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program Kristin Sørensen er rådgiver i jord- og plantekultur i NLR Nord Norge, med hovedvekt på fagområdet potet. Hun har vært ansatt i NLR siden 1996. I 2011 var hun vikar for potetforedler Kirsten Topp i Graminor, og fra 2014-2018 var hun potetrådgiver i Tromspotet AS. Utvikling av dyrkingskunnskap i nord, basert på forsøk, spesielt innenfor sortsutvikling, er et viktig fokusområde i arbeidet.
17. jan. 2023
Annette Folkedal Schjoll

Annette Folkedal Schjøll

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program. Annette er forsker ved NIBIO, divisjon Bioteknologi og plantehelse, avdeling skadedyr og ugras. Hennes hovedfokus er å ha kontakt med og ta imot henvendelser fra næringen på skadedyr i potet og grønnsaker på friland og korn, olje- og proteinvekster. Annette har 19 års erfaring som forsker ved NIBIO og har også god grunnleggende agronomisk kompetanse fra sin Sivilagronom-utdanning ved NMBU, med hovedfag innen Plantevern og Agronomisk entomologi.
14. nov. 2024
Marte Tangvik

Marte Persdatter Tangvik

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program Marte er PhD-student på NIBIO ved avdeling for "Virus, bakterier og nematoder i jord-, skog- og hagebruk". Hun jobber i hovedsak med frittlevende nematoder. Fokuset i doktorgradsarbeidet hennes er gulrot, men Marte jobber også med potet. I tillegg til arbeidet med doktorgraden er Marte også involvert i forvaltningsoppgaver.
17. jan. 2023
Marit Skuterud Vennatro 2

Marit Skuterud Vennatrø

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program. Marit har vært ansatt hos NIBIO i avdeling virus, bakterier og nematoder i jord, skog-, og hagebruk siden 2018. Her jobber hun med forvaltningsoppgaver og ander prosjekter som blant annet omfatter potetcystenematode og rotgallnematode. I tillegg er Marit bonde, og driver gård med såkorn- og eggproduksjon sammen med sin mann. Hun har erfaring fra forvalting i Mattilsynet, og har også jobbet med plantevern i Bayer.
17. jan. 2023
Arne Hermansen

Arne Hermansen

Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program. Arne er i dag divisjonsdirektør for NIBIO Bioteknologi og Plantehelse. Han har tidligere arbeidet som forsker på potetsjukdommer, og går i mars tilbake som forsker innenfor blant annet potet. Arne er for tida president i dem europeiske forskerorganisasjonen EAPR, og leder arbeidet med en internasjonal konferanse for potetforskere i Oslo i 2024.
17. jan. 2023
Foto JEB

Jan-Erik Back

Sjølforsyning og potetmarked. Jan-Erik er en ”erfaren” växtodlings- och potatisrådgivare. Han er bosatt i svenskspråklige Österbotten, u nærheten av Vasa i vestre Finland. Jan-Erik er teamledare for "Växtgruppen inom ProAgria Lantbrukssällskapet (ÖSL)". Potet i alle former er noe Jan-Erik liker godt, i tillegg til å bygge og arbeide i skogen.
17. jan. 2023
Sigrid Hjornegard

Sigrid Hjørnegård

Debatt. Sigrid er generalsekretær i Norges Bondelag, og vil lede paneldebatten på Potet 2023. Hun har tidligere vært kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, og har erfaring fra direktørjobben for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge. Sigrid har vært politisk rådgiver og statssekretær i flere departement.
17. jan. 2023
Knut Salve Lunden

Knut Salve Lunden

Debatt. Knut er gardbruker i Agder, og dyrker bl.a. tidligpotet. Han er daglig leder i Reddal Fellespakkeri. Knut er også tidligpotetprodusentenes SKP (sentrale kulturansvarlige produsenter) i Gartnerhallen.
17. jan. 2023
Ivar Skramstad

Ivar Skramstad

Debatt. Ivar er gardbruker i Vang på Hedemarken (Innlandet). Han dyrker poteter og korn. I paneldebatten representerer Ivar Gartnerhallen som SKP potet (sentrale kulturansvarlige produsenter)
17. jan. 2023
Simen Hulleberg

Simen Hulleberg

Debatt. Simen Hulleberg er gardbruker på Nes i Innlandet. Han dyrker poteter og korn, og har i tillegg en kubesetning. I paneldebatten representerer han Nordgrønt, produsentorganisasjonen til COOP sine leverandører.
17. jan. 2023
Atle Alexander Olsen

Atle Alexander Olsen

Debatt. Atle Alexander er assisterende direktør for frukt og grønt i COOP.
17. jan. 2023
Devi 2

Devi Ahuja

Debatt. Devi har jobbet i BAMA i 11 år. Hun er produktsjef for Poteter, løk, gulrøtter, kål og rotvekster i BAMA.
17. jan. 2023
Pal okt22

Pål Westby

Debatt. Pål er ansvarlig for kategoriutvikling, innkjøp og sortiment av frukt og grønt i NorgesGruppen. Han har jobbet 22 år i NorgesGruppen. Pål har tidligere jobbet i Gartnerhallen og Bama.
17. jan. 2023
Ole Morten Nyberg

Ole Morten Nyberg

Lure løsninger. Ole Morten er korn- og potetdyrker på Rena i Østerdalen. Han har i mange år satset fullt og helt på Mandelpotet, men de siste par årene har han bygd seg opp kompetanse på dyrking av småpotet. I tillegg til å være gårdbruker har han også en jobb som salgsrådgiver i NORGRO.
18. jan. 2023
Jarek Grodek

Jarek Grodek

Lure løsninger. Jarek jobber som potetrådgiver i NLR Innlandet. Sin utdannelse har han fra Polen, hvor han studerte hagebruk, og har en doktorgrad i bildebehandling innenfor fagfeltet agrofysikk.
18. jan. 2023
MG 7942

Hans Håkon Vestlund

Lure løsninger. Hans Håkon er potetprodusent på Atna i Stor-Elvdal kommune. Han har drevet gården siden 1973, og som potetprodusent siden 1982. Han dyrker mandelpotet som leveres til Bama. Hans Håkon finner ofte nye lure løsninger i produksjonen sin, og har fast plass under bolken "Lure løsninger" på den nasjonale potetkonferansen.
18. jan. 2023
Ulrike Naumann

Ulrike Naumann

Lure løsninger. Ulrike Naumann er produsentkontakt i Tromspotet, der hun begynte i 2014, etter å ha jobbet både i Norsk Landbruksrådgiving og NIBIO. I Tromspotet jobber hun med blant annet med produksjonsplanlegging, lager, rådgiving og ulike prosjekter innen arktisk grøntproduksjon.
18. jan. 2023
Kjell Erik Kordal

Kjell Erik Kordal

Lure løsninger. Kjell Erik er gardbruker på Arneberg i Solør, der han dyrker korn og poteter.
18. jan. 2023
24 ME Nmhvandsemb smil

Mari Henrikke Gunnarsdottir Vandsemb

Lure løsninger. Produsentrådgiver hos Maarud. Mari Henrikke har vært heltidsbonde og settepotetprodusent i Nes, Akershus siden 2013 med utprøving av fangvekster i forsøk og storskala siden 2016. Hun har sin bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen, og er utdannet Agrotekniker mm.
18. jan. 2023
Frode Gronmyr

Frode Grønmyr

Klima og bærekraft i produksjonen. Frode har siden 2015 vært rådgiver i NLR Nordvest på potet, grovfôr og korn. Han har sin utdannelse fra NMBU (tidligere NLH) på Ås. I tillegg til rådgiverjobben er han hobbybonde på en gard i Todalen i Surnadal.
18. jan. 2023
Kari Bysveen

Kari Bysveen

Klima og bærekraft i produksjonen. Kari har jobba med økologisk landbruk siden hun ble uteksaminert ved NLH i 1994. Hun har jobbet i NLR og undervist ved flere jordbruksskoler. De siste åra har hun fordypa seg i fagområdet jord i jobben som rådgiver i NLR Innlandet.
18. jan. 2023
Eldrid Lein Molteberg besk

Eldrid Lein Molteberg

Klima og bærekraft i produksjonen. Eldrid er forsker ved NIBIO Apelsvoll på Toten. Hennes arbeidsområde er kvalitet og dyrkingsteknikk i potet, hvor hun mest har vært engasjert i prosjekter innenfor settepotetfysiologi, næringsforsyning, jordpakking/-løsning, vekstavslutning og innlagring. I sluttproduktet har modne poteter og ulike skallegenskaper vært særlig fokusert. Eldrid er leder i styringsgruppa for Fagforum Potet.
18. jan. 2023
Camilla Jacobsen Eng

Camilla Jacobsen Eng

Klima og bærekraft i produksjonen. Camilla Jacobsen Eng er potetrådgiver i NLR Øst, avd. Huggenes. Hun jobber blant annet med tidligpotet og klimaarbeid i potetproduksjon. Camilla er agronom med Bachelor i Plantevitenskap og Master i Naturforvaltning ved NMBU.
18. jan. 2023
Karstein

Jan Karstein Henriksen

Klima og bærekraft i produksjonen. Jan Karstein har vært rådgiver i NLR Agder fra 1987. De siste 15 årene har han hatt ansvar for tverrfaglig maskinteknikk, mekaniseringsøkonomi og bærrådgiving. Hans spesialfelt er sprøyteteknikk i alle kulturer.
18. jan. 2023
Alvhild Hedstein

Alvhild Hedstein

Klima og bærekraft i produksjonen. Alvhild er konserndirektør for bærekraft og innovasjon i BAMA. Sin utdanning har hun i naturforvaltning og ressursøkonomi fra NMBU (1993). Hun har allsidig erfaringer fra Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn, Stiftelsen GRIP Senter, Bellona, ulike departement, og sist som administrerende direktør i NIBIO i 2015-2016.
18. jan. 2023
Ef 20170509 114104 fullstr

Bernt Snapa

Klima og bærekraft i produksjonen. Bernt er bonde med industri- og konsumpoteter, korn og skog på Kirkenær. Han er styremedlem i Grue Bondelag og medlem av Grøntutvalget i Norges Bondelag. Bernt har 25 års ledererfaring fra næringsmiddelindustri.
17. jan. 2023
Merete E cumulus red web

Merete Edelenbos

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Merete Edelenbos er lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet i Danmark. Hun er udannet agronom i plantedyrking og har en PhD innenfor næringsmiddelkjemi og oppbevaring av frisk frukt og grønt. Siden 1993 har hun forsket i kvalitet og innholdsstoffer i frisk frukt og grønt samt oppbevaringsteknologi, håndtering og pakking av frisk frukt og grønt etter høsting. Hun har ledet forsknings- og utviklingsprojektet i samarbeid med danske produsenter, matvarebransjen og følgeindustrier og er prosjektleder på utviklingsprosjektet ’BioVækst’.
18. jan. 2023
Anders Tromborg

Anders Trømborg

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Anders er markedssjef i Yara Norge.
18. jan. 2023
Anne Karin2

Anne Karin Botnan

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Anne Karin jobber nå som rådgiver på landbruk i Oppdal kommune. Anne Karin har 20 års erfaring som rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, og har et sterkt engasjement for Mandelpotetproduksjonen i Oppdal.
18. jan. 2023
Kirsten Semb Torresen

Kirsten Semb Tørresen

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Kirsten er forsker på ugras ved NIBIO Bioteknologi og plantehelse. For tida leder hun "potetpakka" i prosjektet SOLUTIONS, som blant annet ser etter nye løsninger for risdreping i potet. Kirsten ledet hønsehirseprosjektet ECRUSLI (2017-2020). I flere år har NIBIO v/Tørresen jobbet sammen med Norsk Landbruksrådgiving for å finne gode alternative løsninger for bekjempelse av ugras i potet.
18. jan. 2023
Anne G Kraggerud

Anne G. Kraggerud

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Anne har jobbet i NLR i 2 ½ år med hovedoppgave å søke om utvidet godkjenning av plantevernmidler i små kulturer (minor use), men også generelt om alt innen plantevernområdet. Hun har tidligere jobbet både i Mattilsynet, i et plantevernfirma og i Felleskjøpet Agri med plantevern.
18. jan. 2023
Borghild

Borghild Glorvigen

Biostimulanter, gjødsling og plantevern. Borghild er fagkoordinator i potet i Norsk Landbruksrådgiving i 75 % av stillingen sin. De resterende 25 % er hun en av to prosjektkoordinatorer i bransjeforumet Fagforum Potet. Hun har en doktorgrad i lagringsråter på potet, og hennes spesialfelt er plantepatologi. Borghild har erfaring fra jobben som potetrådgiver i Solør-Odal, plantevernansvarlig i Felleskjøpet, og fra sitt virke som statskonsulent i plantevern.
18. jan. 2023