Sandra Borch
Landbruks- og matminister Sandra Borch åpner Potet 2023. Vi er spent på å høre statsrådens tanker om den klimavennlige knollen (foto: Torbjørn Tandberg)
Åsmund Langeland
Teknologi i potetproduksjonen.
Åsmund er rådgiver på korn og presisjonslandbruk i NLR Innlandet. Han har lang erfaring som rådgiver fra Romerike og Innlandet.
Hanna Pauline Næss Holm
Teknologi i potetproduksjonen.
Jobber som fagsjef potet i Findus, der hun startet høsten 2022. I sin tidligere jobb som rådgiver i NLR Viken jobbet hun med ulike forsøk knyttet til satellittbilder og variabel gjødsling til potet. Verktøyene er gratis, enkle i bruk og tilgjengelige for alle, men hvilken nytte har de i praktisk dyrking?
Sigrid Bratlie
Teknologi i potetproduksjonen.
Sigrid Bratlie jobber i skjæringspunktet mellom forskning, fagformidling og politikk på feltet bioteknologi. Til daglig jobber hun som prosjektleder i NCE Heidner Biocluster og som strategisk rådgiver i Kreftforeningen. Hun er også medlem i forskningskonsortiet GENEinnovate, som utforsker genredigering som avlsverktøy i norsk landbruk og akvakultur, og sitter i Genteknologiutvalget. I tillegg driver Sigrid mye med kunnskapsformidling til allmennheten. Målet hennes er å bygge bevissthet om hvordan bioteknologi kan bidra til mer bærekraftig utvikling og å fremme vitenskap som et verktøy for bedre politikkutforming.
Rolf Einar Kordal
Teknologi i potetproduksjonen
Rolf Einar har vokst på en gård i Solør med korn- og potetproduksjon. Utdannet som sivilagronom planter ved NMBU, hvor han skrev masteroppgave om resistenstesting av tørråte i potet. Startet i jobben som rådgiver innenfor presisjonslandbruk og maskinteknikk i NLR Øst 1. juni 2022.
Åsa Rölin
Teknologi i potetproduksjonen.
Åsa har arbeidet som potetrådgiver i Sverige i mange år. Hun arbeidet i Hushållningssällskapet i mange år, før hun i 2018 startet sitt eget rådgivingsfirma. Åsa og hennes mann dyrker poteter på gården Bodaholm i Värmland.
Arne Vagle og Jon Olav Forbord
Teknologi i potetproduksjonen.
Arne er fagansvarlig for potet i NLR Rogaland. Han er sivilagronom i jord- og plantekultur fra NLH på Ås i 1989 og har
siden vært rådgiver innenfor korn og potet i NLR Rogaland.
Jon Olav er rådgiver og fagansvarlig for potet i NLR Trøndelag. Han har lang erfaring innenfor flere fagområder, blant annet dyrking og lagring av potet.
Siri Abrahamsen
Teknologi i potetproduksjonen og Biostimulanter, gjødsling og plantevern
Siri er rådgiver og fagansvarlig for potet i NLR Viken. Hun har hatt potet som fagområde siden 2006, og er en stødig rådgiver for potetprodusentene fra Vestfold.
Jørgen Mølmann
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program.
Jørgen er forsker i avdeling Frukt og grønt ved NIBIO Tromsø. Etter endt doktorgradsutdanning i plantefysiologi ved Universitetet i Tromsø i 2004, har han arbeidet ved UiT og Bioforsk/NIBIO med spesiell interesse for hvordan lys og temperatur påvirker vekst, utvikling og kvalitet i potet og grønnsaker.
Kristin Sørensen
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program
Kristin Sørensen er rådgiver i jord- og plantekultur i NLR Nord Norge, med hovedvekt på fagområdet potet. Hun har vært ansatt i NLR siden 1996. I 2011 var hun vikar for potetforedler Kirsten Topp i Graminor, og fra 2014-2018 var hun potetrådgiver i Tromspotet AS. Utvikling av dyrkingskunnskap i nord, basert på forsøk, spesielt innenfor sortsutvikling, er et viktig fokusområde i arbeidet.
Annette Folkedal Schjøll
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program.
Annette er forsker ved NIBIO, divisjon Bioteknologi og plantehelse, avdeling skadedyr og ugras. Hennes hovedfokus er å ha kontakt med og ta imot henvendelser fra næringen på skadedyr i potet og grønnsaker på friland og korn, olje- og proteinvekster. Annette har 19 års erfaring som forsker ved NIBIO og har også god grunnleggende agronomisk kompetanse fra sin Sivilagronom-utdanning ved NMBU, med hovedfag innen Plantevern og Agronomisk entomologi.
Marte Persdatter Tangvik
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program
Marte er PhD-student på NIBIO ved avdeling for "Virus, bakterier og nematoder i jord-, skog- og hagebruk". Hun jobber i hovedsak med frittlevende nematoder. Fokuset i doktorgradsarbeidet hennes er gulrot, men Marte jobber også med potet. I tillegg til arbeidet med doktorgraden er Marte også involvert i forvaltningsoppgaver.
Marit Skuterud Vennatrø
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program.
Marit har vært ansatt hos NIBIO i avdeling virus, bakterier og nematoder i jord, skog-, og hagebruk siden 2018. Her jobber hun med forvaltningsoppgaver og ander prosjekter som blant annet omfatter potetcystenematode og rotgallnematode. I tillegg er Marit bonde, og driver gård med såkorn- og eggproduksjon sammen med sin mann. Hun har erfaring fra forvalting i Mattilsynet, og har også jobbet med plantevern i Bayer.
Arne Hermansen
Resultater fra forskningsprosjekt og OK-program. Arne er i dag divisjonsdirektør for NIBIO Bioteknologi og Plantehelse. Han har tidligere arbeidet som forsker på potetsjukdommer, og går i mars tilbake som forsker innenfor blant annet potet. Arne er for tida president i dem europeiske forskerorganisasjonen EAPR, og leder arbeidet med en internasjonal konferanse for potetforskere i Oslo i 2024.
Jan-Erik Back
Sjølforsyning og potetmarked.
Jan-Erik er en ”erfaren” växtodlings- och potatisrådgivare. Han er bosatt i svenskspråklige Österbotten, u nærheten av Vasa i vestre Finland. Jan-Erik er teamledare for "Växtgruppen inom ProAgria Lantbrukssällskapet (ÖSL)".
Potet i alle former er noe Jan-Erik liker godt, i tillegg til å bygge og arbeide i skogen.
Sigrid Hjørnegård
Debatt.
Sigrid er generalsekretær i Norges Bondelag, og vil lede paneldebatten på Potet 2023. Hun har tidligere vært kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, og har erfaring fra direktørjobben for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge. Sigrid har vært politisk rådgiver og statssekretær i flere departement.
Knut Salve Lunden
Debatt.
Knut er gardbruker i Agder, og dyrker bl.a. tidligpotet. Han er daglig leder i Reddal Fellespakkeri. Knut er også tidligpotetprodusentenes SKP (sentrale kulturansvarlige produsenter) i Gartnerhallen.
Ivar Skramstad
Debatt.
Ivar er gardbruker i Vang på Hedemarken (Innlandet). Han dyrker poteter og korn. I paneldebatten representerer Ivar Gartnerhallen som SKP potet (sentrale kulturansvarlige produsenter)
Simen Hulleberg
Debatt.
Simen Hulleberg er gardbruker på Nes i Innlandet. Han dyrker poteter og korn, og har i tillegg en kubesetning. I paneldebatten representerer han Nordgrønt, produsentorganisasjonen til COOP sine leverandører.
Atle Alexander Olsen
Debatt.
Atle Alexander er assisterende direktør for frukt og grønt i COOP.
Devi Ahuja
Debatt.
Devi har jobbet i BAMA i 11 år. Hun er produktsjef for Poteter, løk, gulrøtter, kål og rotvekster i BAMA.
Pål Westby
Debatt.
Pål er ansvarlig for kategoriutvikling, innkjøp og sortiment av frukt og grønt i NorgesGruppen. Han har jobbet 22 år i NorgesGruppen. Pål har tidligere jobbet i Gartnerhallen og Bama.
Ole Morten Nyberg
Lure løsninger.
Ole Morten er korn- og potetdyrker på Rena i Østerdalen. Han har i mange år satset fullt og helt på Mandelpotet, men de siste par årene har han bygd seg opp kompetanse på dyrking av småpotet. I tillegg til å være
gårdbruker har han også en jobb som salgsrådgiver i NORGRO.
Jarek Grodek
Lure løsninger.
Jarek jobber som potetrådgiver i NLR Innlandet. Sin utdannelse har han fra Polen, hvor han studerte hagebruk, og har en doktorgrad i bildebehandling innenfor fagfeltet agrofysikk.
Hans Håkon Vestlund
Lure løsninger.
Hans Håkon er potetprodusent på Atna i Stor-Elvdal kommune. Han har drevet gården siden 1973, og som potetprodusent siden 1982. Han dyrker mandelpotet som leveres til Bama. Hans Håkon finner ofte nye lure løsninger i produksjonen sin, og har fast plass under bolken "Lure løsninger" på den nasjonale potetkonferansen.
Ulrike Naumann
Lure løsninger.
Ulrike Naumann er produsentkontakt i Tromspotet, der hun begynte i 2014, etter å ha jobbet både i Norsk Landbruksrådgiving og NIBIO. I Tromspotet jobber hun med blant annet med produksjonsplanlegging, lager, rådgiving og ulike prosjekter innen arktisk grøntproduksjon.
Kjell Erik Kordal
Lure løsninger.
Kjell Erik er gardbruker på Arneberg i Solør, der han dyrker korn og poteter.
Mari Henrikke Gunnarsdottir Vandsemb
Lure løsninger.
Produsentrådgiver hos Maarud. Mari Henrikke har vært heltidsbonde og settepotetprodusent i Nes, Akershus siden 2013 med utprøving av fangvekster i forsøk og storskala siden 2016. Hun har sin bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen, og er utdannet Agrotekniker mm.
Frode Grønmyr
Klima og bærekraft i produksjonen.
Frode har siden 2015 vært rådgiver i NLR Nordvest på potet, grovfôr og korn. Han har sin utdannelse fra NMBU (tidligere NLH) på Ås. I tillegg til rådgiverjobben er han hobbybonde på en gard i Todalen i Surnadal.
Kari Bysveen
Klima og bærekraft i produksjonen.
Kari har jobba med økologisk landbruk siden hun ble uteksaminert ved NLH i 1994. Hun har jobbet i NLR og undervist ved flere jordbruksskoler. De siste åra har hun fordypa seg i fagområdet jord i jobben som rådgiver i NLR Innlandet.
Eldrid Lein Molteberg
Klima og bærekraft i produksjonen.
Eldrid er forsker ved NIBIO Apelsvoll på Toten. Hennes arbeidsområde er kvalitet og dyrkingsteknikk i potet, hvor hun mest har vært engasjert i prosjekter innenfor settepotetfysiologi, næringsforsyning, jordpakking/-løsning, vekstavslutning og innlagring. I sluttproduktet har modne poteter og ulike skallegenskaper vært særlig fokusert. Eldrid er leder i styringsgruppa for Fagforum Potet.
Camilla Jacobsen Eng
Klima og bærekraft i produksjonen.
Camilla Jacobsen Eng er potetrådgiver i NLR Øst, avd. Huggenes. Hun jobber blant annet med tidligpotet og klimaarbeid i potetproduksjon. Camilla er agronom med Bachelor i Plantevitenskap og Master i Naturforvaltning ved NMBU.
Jan Karstein Henriksen
Klima og bærekraft i produksjonen.
Jan Karstein har vært rådgiver i NLR Agder fra 1987. De siste 15 årene har han hatt ansvar for tverrfaglig maskinteknikk, mekaniseringsøkonomi og bærrådgiving. Hans spesialfelt er sprøyteteknikk i alle kulturer.
Alvhild Hedstein
Klima og bærekraft i produksjonen.
Alvhild er konserndirektør for bærekraft og innovasjon i BAMA. Sin utdanning har hun i naturforvaltning og ressursøkonomi fra NMBU (1993). Hun har allsidig erfaringer fra Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn, Stiftelsen GRIP Senter, Bellona, ulike departement, og sist som administrerende direktør i NIBIO i 2015-2016.
Bernt Snapa
Klima og bærekraft i produksjonen.
Bernt er bonde med industri- og konsumpoteter, korn og skog på Kirkenær. Han er styremedlem i Grue Bondelag og medlem av Grøntutvalget i Norges Bondelag. Bernt har 25 års ledererfaring fra næringsmiddelindustri.
Merete Edelenbos
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Merete Edelenbos er lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet i Danmark. Hun er udannet agronom i plantedyrking og har en PhD innenfor næringsmiddelkjemi og oppbevaring av frisk frukt og grønt. Siden 1993 har hun forsket i kvalitet og innholdsstoffer i frisk frukt og grønt samt oppbevaringsteknologi, håndtering og pakking av frisk frukt og grønt etter høsting. Hun har ledet forsknings- og utviklingsprojektet i samarbeid med danske produsenter, matvarebransjen og følgeindustrier og er prosjektleder på utviklingsprosjektet ’BioVækst’.
Anders Trømborg
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Anders er markedssjef i Yara Norge.
Anne Karin Botnan
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Anne Karin jobber nå som rådgiver på landbruk i Oppdal kommune. Anne Karin har 20 års erfaring som rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, og har et sterkt engasjement for Mandelpotetproduksjonen i Oppdal.
Kirsten Semb Tørresen
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Kirsten er forsker på ugras ved NIBIO Bioteknologi og plantehelse. For tida leder hun "potetpakka" i prosjektet SOLUTIONS, som blant annet ser etter nye løsninger for risdreping i potet. Kirsten ledet hønsehirseprosjektet ECRUSLI (2017-2020). I flere år har NIBIO v/Tørresen jobbet sammen med Norsk Landbruksrådgiving for å finne gode alternative løsninger for bekjempelse av ugras i potet.
Anne G. Kraggerud
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Anne har jobbet i NLR i 2 ½ år med hovedoppgave å søke om utvidet godkjenning av plantevernmidler i små kulturer (minor use), men også generelt om alt innen plantevernområdet.
Hun har tidligere jobbet både i Mattilsynet, i et plantevernfirma og i Felleskjøpet Agri med plantevern.
Borghild Glorvigen
Biostimulanter, gjødsling og plantevern.
Borghild er fagkoordinator i potet i Norsk Landbruksrådgiving i 75 % av stillingen sin. De resterende 25 % er hun en av to prosjektkoordinatorer i bransjeforumet Fagforum Potet. Hun har en doktorgrad i lagringsråter på potet, og hennes spesialfelt er plantepatologi. Borghild har erfaring fra jobben som potetrådgiver i Solør-Odal, plantevernansvarlig i Felleskjøpet, og fra sitt virke som statskonsulent i plantevern.