Løs jord på gulv er en effektiv smittekilde for å spre dette videre ved hjelp av ventilasjonslufta. For å redusere risikoen med å spre skadegjørere inne på lager er det viktig å starte med et best mulig utgangspunkt. Utstyr, kasser og lager bør rengjøres, vaskes og desinfiseres.
Vask og desinfeksjon
Start med å få vekk løs jord og planterester fra kasser og gulv, for deretter å spyle ved hjelp av en høytrykksspyler. Bruk såpe for bedre effekt, da dette løser opp inntørket bakterieslim og plantesaft. Virker det som en uoverkommelig oppgave å vaske alle kassene, så er det viktig å prioritere kassene som skal lagre neste års settepotet.
Sørg for å ha en god opptørking av kassene etter endt vask. Soleksponering er en effektiv måte for å redusere risikoen for at skadegjørere overlever. Husk at å lagre kassene under tak etter opptørking forlenger levetiden på kassene.
Mekanisk rengjøring er vanligvis det viktigste tiltaket for å redusere smittepresset. Som et supplement kan det i etterkant av en skikkelig vask brukes kjemisk desinfisering. Da er det viktig å desinfisere alle overflater. Type overflate, om den er porøs eller ikke, kan være med å avgjøre valget av desinfeksjonsmiddel. Kjør gassinga i 10-15 minutter eller mer når alle overflatene er fuktige. Steng deretter lageret i to uker, slik at desinfeksjonen får virke godt.
Nyttige tips
Opptørking og stabling av kasser
For å ha best mulig forutsetninger for å lykkes med varen du setter inn på lager er opptørking viktig. Den mest effektive opptørkingen er å la kassene stå utendørs i frisk luft en liten periode før du setter kassene inn.
Ved stabling av potetkasser kreves det at du er påkoblet. Vær nøyaktig og sørg for at hjørnestolpene står rett oppå hverandre. Planlegg godt og stable kassene på en slik måte at det ikke er noe problem å kunne ta ut kvalitetsprøver av potetene gjennom lagringssesongen.
Glem ikke å tenke ventilering når du plasserer kassene. Hvilke veier skal lufta i ditt lager gå? I lager med Findus-prinsipp (Alf Johannson) ser vi ofte at det stables for høyt i forhold til plasseringen av utluftingsluka og inntaket av returluft på tårnet. Da risikerer du dårlige opptørking på all potet som ligger over dette sjiktet. Lufta vil gå korteste vei. Tverrstilte rader i forkant av hovedkassestabelen må stå slik at luftstrømmen ikke hindres. Helst stå på bord slik at luftstrømmen ikke blir hindret, men forsetter bort til endevegg, eller med et mellomrom slik at lufta har plass til å gå opp og i retur over kassene. I lager med omluft-prinsipp (f.eks. Tolsma) er det viktig å stable med litt avstand mellom kasseradene, og være oppmerksom på at det kan være lite luftbevegelse og “dødsoner” i hjørnene nærmest ventilasjonen.