Det er gjort lite forsøk med fokus på luftsammensetning på lager. Vi vet at CO2-nivået kan stige i perioder av lagringssesongen. Dette kan skje ved kalde værforhold ute, når det ikke trekkes friskluft inn i lageret, eller under behandling med spirehemmende midler, når lageret stenges for inntak av friskluft i 48-72 timer.
CO2-opphopningen ses spesielt i nyere potetlagre, som er ganske lufttette. Som et resultat av ånding fra potetene kan CO2-nivået i lageret bli nokså høyt, hvis det samtidig ikke tas inn nok frisk luft.
Effekten av forhøyet CO2-nivå på lagringskvaliteten, og spesielt akkumulering av sukker og dannelse av akrylamid, ble undersøkt i åtte ulike chips- og pommes fritessorter i kontrollerte lagringsforsøk i prosjektet POTETFRIT i tre lagringssesonger, 2019-2022. I tillegg ble det gjort målinger i noen kommersielle potetlagre på Østlandet.
I figuren ses målinger av CO2 i kommersielle lager fra lagringssesongen 2021-2022. Det ses at CO2 nivået kan stige når det er kalde værforhold ute, når det ikke trekkes friskluft inn i lageret, eller under behandling med spirehemmende midler, når lageret stenges for inntak av friskluft i 48-72 timer.
Trykk på lenken under for å lese hele artikkelen.
