Årets avlingsprognose er den høyeste prognosa siden prøvegravingene startet i 2002. I gjennomsnitt for årene 2002-2024 er prognosa 353.000 tonn. I 2024 er avlingsprognosa på hele 441.000 tonn, som er 25 % høyere avlingsmengde enn gjennomsnittet for perioden 2002-2023. Prognosa for 2024 ligger ca. 11% over toppåret i 2022. På landsbasis forventer vi dermed 14 % høyere avling i år sammenlignet med 2023. Konklusjonen er at dette ser bra ut, og vi håper at all potetavling kommer i hus.

< Se avlings- og kvalitetsprognose for matpotet 2024


Prøvene er tatt hos matpotetdyrkere i de distriktene som betyr mest for potetdyrkinga her i landet. Som tidligere år er det de respektive regionavdelingene i Norsk Landbruksrådgiving som tar ut prøvene. Resultatene blir sammenstilt av HOFF SA. Arbeidet blir utført på oppdrag og med finansiering fra Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS), avdeling Avsetningstiltak. Prøvegravingene er utført i uke 35. Av de 105 prøvene er det tatt ut 12 prøver i Mandel og 5 prøver i småpotet, i tillegg til 88 prøver i sortene Asterix, Beate, Fakse, Folva, Kerrs Pink, Nansen, Pimpernel og Van Gogh.

Kvaliteten på potetene er god

Matkvaliteten på potetene som er med i prøvegravingene er litt høyere enn i fjor. Ved vurdering av kvaliteten er behovet for utsortering vurdert til seks prosent, hele landet sett under ett.

Totalt er det kun 18 prøvepartier som har under 95 % salgbar andel. Årsakene til utsortering er i hovedsak vorteskurv, svartskurv, grønne knoller, misform og vekstsprekk. I tillegg er det observert noe tørråte i riset i noen prøver. Får man nedvasking av sporer fra riset til knollene kan det få betydning for lagerkvaliteten. I noen få graveprøver er det på gravetidspunktet registrert råtne poteter. Dermed er det knyttet noe usikkerhet til lagerkvaliteten for enkelte potetpartier.

Graveprøve i Mandel i Østerdalen. Foto: Oline Stubsjøen, NLR

Hva avgjør om avlingsprognosa stemmer eller ikke?

Alle beregninger er utført med forutsetningen om at potetarealet i 2024 er det samme som i 2023. Hvor stort potetareal som er satt i 2024 vet vi ikke før litt ut i 2025. Vi vet heller ikke hvor mye plantene fortsetter å vokse fram mot høsting, da det er avhengig av ytre faktorer som klima, angrep av skadegjørere og næringstilgang. Det vi derimot vet er at på gravetidspunket hadde 58 % av åkrene fortsatt grønt ris, mot 62 % i 2023. Vekstavslutningen (enten knusing, kjemisk behandling eller en kombinasjon) var i gang i 42 % av åkrene som er med i prøvegravingene. 22 % av åkrene var ikke vannet.

Vekstsesongen 2024 fikk en pangstart med godt og varmt vær i mai. For de som fikk satt poteter i denne perioden ble det rask spiring. Videre utover i vekstsesongen har potetplantene fått en god blanding av sol, varme og nedbør. Noe av forklaringen på de store avlingene i år kan ligge i en god start og høyere varmesum i viktige potetområder.

Avlingsprognose i ulike distrikt

På Østlandet forventer vi høyere avlinger denne sesongen. Matkvaliteten viser bedre kvalitet i år sammenlignet med i fjor. I Trøndelag forventer vi høye avlinger i år med litt høyere kvalitet enn forrige år. På Sør-Vestlandet forventer vi høyere avlinger enn i fjor og med god kvalitet. I Troms forventer vi omtrent avlinger som i fjor, og god matkvalitet. I Sunndalen er avlingene høyere, med bedre kvalitet.

For Mandel ser totalavlinga ut til å være litt høyere i år enn i fjor. Knollfordelinga viser at vi kan forvente omtrent den samme fordelinga som i fjor, og med færre små knoller under 25 g. Viktige Mandel-områder var svært berørt av flommen i 2023, og det er usikkerhet rundt satt areal.