Noen synes at Mandelpoteter med blåfarge er ekstra spennende. Andre synes kanskje ikke at potetene er like delikate på tallerkenen. Poteter som er blå eller røde inni poteten er ikke farlig å spise. Poteter med blå eller rød farge på skallet er heller ikke farlig å spise. Mange potetsorter er naturlig blå eller røde både utenpå og inni, eller begge deler. Fargen kommer fra en gruppe stoffer som heter antocyaniner. Herfra kommer også blåfargen på blåbær, den nesten svarte fargen på solbæra og rødfargen i høstløvet.

Kanskje ser du dette i år - Mandelpoteter med mye blåfarge utenpå eller inni, eller begge deler. Det forekommer også Ringerikspotet med rødfarget potetkjøtt. Begge potetsortene er gamle og gode landsorter, og kan reagere med fargeendringer på ytre faktorer som vekstvilkår.

> Les mer om Blåfarging i Mandel hos Tromspotet

Eksempler på potetsorter som alltid er farget utenpå og inni

Knallkul er en halvsein rød matpotet, med rødt skall og rosamarmorert kjøttfarge. Potetene holder godt på rosafargen etter både koking og steking. Les mer om Knallkul hos Graminor.

15 Knallkul 1024x683 Graminor

Knallfiffi er en halvsien til sen rød matpotet. Sorten er godt egnet til økologisk dyrking og kjøkkenhager. Knallfiffi kjennetegnes av den røde skallfargen og det rødmarmorerte kjøttet. Les mer om Knallfiffi hos Graminor.

Knallfiffi 2 1024x683 Graminor

Knallstilig er en halvtidlig til halvsen matpotetsort med blått skall. Den har blått skall, og er blåmarmorert innvendig. Det er en melen matpotet som holder godt på farge etter koking. Knallstilig er foredlet fram av Graminor

Knallstilig 1024x683 Graminor