Eggen er en krysning av sortene Bruse og Liva. Sammenlignet med Lady Claire er den noe tidligere, har omtrent samme avlingsnivå, men med større forekomst av kvalitetsfeil (NIBIO, Jord og Plantekultur, 2023).

Sortsegenskaper

Eggen er en halvtidlig chipssort. Sorten er rund oval med litt dype groøyne, gult skall, lysegult kjøtt og middels rismengde. Tørrstoffnivået ligger rundt 24,5 – 26 % i forsøk. Knollansettet er middels med 13-14 knoller per plante. Avlingsnivået er sammenlignbart med Lady Claire, men har i verdiprøving ligget 2-3 % under i snitt. Eggen er mer utsatt for grønne knoller, kolv og sentralnekroser sammenlignet med Lady Claire.

Eggen P03 19 21
Foto: NIBIO Apelsvoll

Ute i åkeren

Eggen spirer noe raskere enn Lady Claire, og kan være noe bedre egnet i kald jord. Sorten er en krevende sort å dyrke, tilsvarende Lady Claire. Setteavstanden er anbefalt mellom 25 og 30 cm, men ned mot 25 cm ved små settepoteter. Sorten bør beises da den er utsatt for svartskurv. Nitrogengjødsling etter normen med tillegg på 2-3 kg N, fordelt på en eller to delgjødslinger og bladgjødsling som tillegg. For Solør med avlingsforventning på 3 tonn anbefales 13-15 kg N. Ved gjødsling over 15-16 kg N er avlingsresponsen lav og stivelsesmengden synkende. Tiltak mot kolv er svært viktig. Jevn vanning og kalsiumgjødsling er avgjørende for kvaliteten, spesielt på lette jordtyper. Ekstra gjødsling kan også være aktuelt i kolvutsatte områder. Tidlig hypping for å unngå grønne knoller er også viktig.

På lager

Spiring på lager skjer noe lettere enn Lady Claire ved lagringstemperaturer på 6 og 8 °C. Sorten gir fin chipsfarge også ved lagring på 6 °C.

Sykdomsresistens Eggen
Kilde: Graminor