Mirjam Halvorsrud har en master i plantevitenskap fra NMBU, med fordypning i plantevern. Mirjam er født i Tyskland, men vokste opp i Trøndelag fra hun var to år. At en sjøl er med og former arbeidshverdagen synes hun gjør jobben veldig engasjerende.

Mirjam er 25 år, og bor i Hommelvik i Malvik kommune.

Mirjam Halvorsrud

Intervjuet er skrevet av Solveig Haugan Jonsen.

Fagforum Potet har stilt Mirjam noen spørsmål om jobben hennes, og hva som gjør at hun trives så godt.

Hva gjør at du liker jobben?

- Arbeidet er veldig variert både innenfor en dag og i løpet av året. Jeg trives godt med å være ute om sommeren, og jobben er veldig sosial, både ut mot produsenter og på kontoret. Det holdes mange fagsamlinger og grønnsaker og poteter er et veldig interessant fagområde. Det er også veldig artig at en sjøl er med å bidra direkte, og at en sjøl kan forme arbeidshverdagen. Dette er ikke bare en oppgave som noen gir til deg. Det gjør jobben veldig engasjerende.

Hvilke egenskaper kreves?

- Interesse for faget er det viktigste! Som ansatt i NLR legger du opp din egen arbeidshverdag, og det er derfor viktig å kunne jobbe selvstendig. Samtidig er det en sosial jobb hvor du knytter bånd med både produsenter og kollegaer. Det er ellers veldig viktig å vise at du er tilstede lokalt, og at du holder deg oppdatert. Det er gjennomført personlighetstester gjennom rådgiverskolen blant oss som jobber i NLR. Resultatet viser at vi er veldig forskjellig avhengig av hva vi jobber med.

Hvordan vil du beskrive en vanlig hverdag i jobben?

- Om vi har noen vanlige hverdager er et godt spørsmål. Om sommeren er det oppfølging av rådgivingsavtaler, forsøksarbeid og vekstkontroll hvor vi går i åker for å se hvordan det står til. Potetene sjekkes for tørråte og skadedyr. Grønnsakene sjekkes på tilsvarende måte. Det holdes markvandringer – ett besøk ute i åkeren hvor flere produsenter samles. Vi som er rådgivere deltar også på andres markdager for å holde oss faglig oppdatert.

Mirjam trekker pusten og fortsetter; - Om høsten er det innhøsting av forsøksfelt, etterarbeid med forsøksfelt, databehandling, men også rådgiving utover høsten. Om høsten planlegges også vintersamlinger for produsentene, og vi deltar på nasjonale samlinger både innenfor NLR og for bransjen generelt. Kompetanseheving og det å holde seg faglig oppdatert er en stor del av jobben. Om vinteren og våren planlegges prosjekter, vintermøter, fagsamlinger og ulike kompetansehevende kurs for bønder. I tillegg arbeider vi med ulike oppgaver tilknyttet klima og klimarådgivning, og det lages gjødselplaner både vinter, vår og høst. Det er mange ulike oppgaver og veldig variert!

Utdanning

Har bransjen/fagmiljøet behov for flere med din utdannelse?

- Ja, absolutt. Dette er et fagområde hvor det skjer mye nytt og spennende å jobbe med. Det er derfor behov for folk som har en oppdatert utdannelse på nye utfordringer. Samtidig har jeg forstått at det generelt er behov for flere med landbruksfaglig utdannelse fordi det er mange som har nådd pensjonsalder, eller snart skal gå ut i pensjon. Men det virker som stillingene blir fylt opp, og at det er mange nye dyktige folk som starter opp.

Ville du valgt samme utdanning i dag?

- Ja! Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med utdannelsen som jeg har tatt. Før jeg startet i jobben tenkte jeg at jeg kanskje burde tatt en mer praktisk bachelor og teoretisk master, men jeg er veldig fornøyd med utdannelsen på NMBU. Jeg har lært veldig mye der! Mye av det praktiske lærer en først når en kommer ut i jobb.

Hvilke utfordringer ser du for næringa/bransjen framover?

- Vi må satse på tiltak som gjør at vi kan holde produksjonen oppe. Vi må stadig arbeide med å finne sorter som fyller kravet fra konsum og industri. Vi har store utfordringer innenfor plantevern både på potet og på grønnsaksida. Vi mangler midler og vi har resistensutfordringer som gjør at midlene ikke virker like godt. Vi har behov for folk som er faglig oppdatert, og vi har behov for å drive forsøksvirksomhet som gjør at en klarer å være frampå og tilby god faglig rådgiving til produsentene.

Påvirker utfordringene kravet til kvalifikasjoner hos ansatte?

- Ja, vi trenger folk med spisskompetanse, særlig med tanke på sprøytemidler. Folk som forstår hvordan midlene fungerer, som forstår resistensproblematikk og som kan formidle dette videre til produsentene. Samtidig er det viktig å ha et samarbeid med resten av bransjen slik at vi kan jobbe sammen for å formidle behovet for nye midler og få nye godkjenninger. Nettverksbygging er viktig slik at vi blir sterkere sammen.

Tanker om etterutdanning, behov for mer faglig påfyll?

- Det er stadig behov for faglig påfyll og holde seg oppdatert. Jeg har meldt meg på potetskolen til høsten. Flere kollegaer har tatt potetskolen og har skrytt veldig av den. Potetskolen gir god oversikt og gjennomføres i samarbeid med ulike aktører i bransjen, både andre rådgivere og produsenter. Det er ellers også andre kurs som tilbys for å kunne fylle rådgiverrollen. Det er kurs i forsøksarbeid, etterutdanningskurs på NMBU, blant annet et innføringskurs i klimagasser fra landbruket. Alle nye som starter med klimarådgiving i NLR må ha dette kurset.

Hva gjør Mirjam på fritida?

- Det er mye jobb på sommeren, men jeg har likevel litt fritid. Mirjam forteller at fritidsinteressene dreier seg mye om håndarbeid og musikk. Hun har spilt fiolin siden hun var 5 år. Nå spiller hun fiolin i et «hobby-band». Sammen med bandet er Mirjam rundt på oppdrag på småfestivaler på sommeren. Musikksjangeren er visepop.

Bakgrunn

Mirjam har alltid hatt interesse av det grønne og alt som gror

NLR Trøndelag

NLR Trøndelag er en av 10 lokale rådgivingsenheter (Norsk Landbruksrådgiving) i Norge