Hos en av dyrkerne ble det dessverre funnet primærsmitte i en åker med nye settere av Solist ca. 10. juli. Dette ble i tidligste laget, men med god lysgroing hadde mange av knollene kommet opp i salgbar størrelse da riset ble knust. Heldigvis låg dette skiftet litt for seg sjøl, så smitten begrensa seg der lenge. Øvrige skifter på garden fikk tørråte i slutten av juli, og været tilsa da rask spredning. Med sorter med sterk resistens på knollene, god hypping, god sårheling, skånsom høsting, og godt lager, er det sjeldent tørråte på riset er ensbetydende med tørråte på knollene.
En ny sort vi har hatt litt trua på – Undset – oppnådde riktignok ikke store nok knoller, da resistensen mot tørråter ikke er så god, og sorten er litt for sen. Nansen tas opp i disse dager. Nansen fungerer bra i økologisk drift, da den er sterk mot tørråte. Dette til tross for at markedet helst ikke vil ha røde poteter lengre, og Nansen er svak mot sikader, tørrflekksjuke og næringsmangel. Den krever dessuten mer skånsom handtering enn de fleste andre sorter, da den er saftspent og danner små sprekker/rifter om det er fuktig under opptak og lite jord på båndet. Utrulig nok har ikke dette gitt problem med tørråte på knollene, men de kan tape vekt og visne den lange vegen fra lageret til kunden.
En anna produsent som dyrker kun Solist, fikk bedre avling i år enn i fjor. Skiftet ble vatna to ganger i tørkeperioden på forsommeren, så ansettet ble bra. Han – og far hass før han – har dyrka økopotet i drøye 20 år. Det største problemet er at salget går litt for sakte. De dyrker mest konvensjonell potet, men leier økoareal på en omlagt gard i nærheten. Tørråten kom 18. juli i år, og riset ble knust raskt. Med rett dyrkingsteknikk har Solist får store nok knoller på denne tia.
På vår tørråteregistrering for Vips-Landbruk fant vi også i år tørråte i økoåkeren litt senere enn i konvensjonell åker. Med unntak der det ble funnet primærsmitte.
Alt i alt ser det ut til å ha gått bra med økopotetene i år!