I desember 2023 vedtok generalforsamlingen i FN at 30. mai skal være den internasjonale potetdagen. Målet er å øke bevisstheten om potetens mange ernæringsmessige, økonomiske, miljømessige og kulturelle verdier. Den gir et uvurderlig bidrag som matressurs, og genererer inntekter for familier og produsenter på landsbygda.

Fokus er satt på potetens bidrag til produsenters og forbrukeres liv med temaet: «Harvesting diversity, feeding hope».

> Les mer om den internasjonale potetdagen.

Den norske potetdagen er fortsatt onsdag i uke 40.

Markedet Santa Anita Lima IMG 5772
Potetsalg på ferskvaremarkedet Santa Anita i Lima, Peru

Visste du at:

  • Omtrent 2/3 av verdens befolkning bruker poteter som hovednæringsmiddel. Nesten 50% av potetene brukes som hovednæringsmiddel eller grønnsak.
  • I 2030 var den totale produksjonen av poteter ca. 750 millioner tonn, med en økning på 112%. Produksjonen i Asia, Afrika og Latin-Amerika utgjorde ca. 59% av verdens produksjon, og ble over 440 millioner tonn i 2024, som utgjør ca. 59% av produksjonen i verden.
  • Poteten er veldig tilpasningsdyktig. Den vokser under både tørre og kjølige forhold, og gir avling i næringsfattig og karrig jord.

Kilde: FAO