Tørråtemidlet Shirlan

Shirlan inneholder det aktive stoffet fluazinam som tilhører gruppen di-nitroaniliner (FRAC gruppe 29). Ingen andre tørråtemidler har samme virkningsmekanisme på tørråtesoppen.

I vedtaket fra Mattilsynet (av 28. mars 2025) står det at «Bruk av den midlertidige tillatelsen forutsetter at en følger med på varsel om tørråte og at det kun sprøytes når det er anbefalt. Hvis smittesituasjonen eller værforhold i sesongen 2025 fører til at det likevel ikke er behov for Shirlan, skal bruken unngås.»

Krav om vegetert buffersone

Det er krav om vegetert buffersone ved bruk av Shirlan, og skal være veletablert på sprøytetidspunktet. Naturlig vegetasjon, inkludert trær og busker, kan også utgjøre hele eller deler av buffersonen, så lenge markvegetasjonen er tett og veletablert. Vegetert buffersone kan inngå i avstandskravet til overflatevann.

Unntak fra kravet om vegetert buffersone mot overflatevann gjelder hvis minst et av disse kriteriene er oppfylt:

  • Vannet ligger høyere i terrenget enn det området som skal behandles med plantevernmiddel
  • Vannet ligger mer enn 50 m fra det behandlede området.
  • Området som skal behandles med plantevernmiddel har mindre enn 2% helling ned mot vannet.

Hold 30 meter avstand til drikkevannsbrønner

Mattilsynet skriver i sitt vedtak at: «På grunn av risiko for utlekking av metabolitter til grunnvann skal det ved sprøyting overholdes minst 30 meters avstand til drikkevannsbrønner (inkludert private drikkevannsbrønner), uavhengig av om de ligger innenfor eller utenfor jordbruksarealet.»

Spredning av tørråte

Tørråte er en sjukdom som forårsakes av en soppliknende organisme, Phytophthora infestans. Tørråte angriper angriper både blad, stengler og knoller. Sjukdommen angriper ulike arter i søtvierfamilien, bl.a. poteter, tomater og begersøtvier.

Sjukdommen sprer seg med settepoteter eller vind. De første angrepene, som vi kaller primærsmitte, kan komme infiserte settepoteter, fra overvintra avfallspoteter eller fra oosporer (hvilesporer) i jord.

Tørråte vokser og trives best ved en relativ luftfuktighet nær 100 % og temperaturer mellom 15 og 25°C. Spiring og infeksjon krever fritt vann på bladene i minimum 2 timer eller over 90 % relativ luftfuktighet i minimum 4 timer. Derfor er det nær sammenheng mellom mengde og lengde på fuktige perioder og spredningsfaren for tørråtesoppen, og det er mulig å varsle om faren for tørråte gjennom VIPS.

> Les mer om tørråte i Plantevernleksikonet